Haber

İstanbul Üniversitesi’nde Kahramanmaraş depremleriyle ilgili panel düzenlendi

İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde 6 Şubat Kahramanmaraş depremiyle ilgili panel düzenlendi. Panelde Jeofizik Mühendisi Prof. öğrencilere sunum yaptı. Dr. Eşref Yalçınkaya: Deprem olunca çalışmalarda bir hızlanma oluyor. Ancak bir süre sonra bunların unutulduğu aşikar görünüyor. Bunların bir süreç olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu süreci en başarılı şekilde yürütebilmemiz için planlarımızı daha doğru geliştirmemiz ve aksatmamamız gerekiyor” dedi. Yalçınkaya, “Önce toplumun bu baskıyı yaratmasıyla başlayacak, sonra yetkili kişilerin buna hazırlanmasıyla başlayacak.” Eminim bu süreci yönlendirmeye çalışacağız; Ancak şu anda yeterince ilerleme kaydettiğimizi söyleyemem” dedi. Yalçınkaya: Daha kaliteli bir eğitim, daha kaliteli bir uygulama, daha kaliteli bir denetim önceliğimiz olmalıdır. “O halde bunu topluma yayacak adımları oluşturmamız gerekiyor” dedi.

Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminin yıl dönümünde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde panel düzenlendi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Zihni Mümtaz Hisarlı, akademisyenler ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından Yüzey Kırılma Geometrisi ve Şok Dağılımı, Yapısal Hasarların Kapsamlı Değerlendirilmesi, Afetlerden Alınacak Dersler ve Gelecek Vizyonu konularında paneller gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, üzerinden 1 yıl geçti ama depremi unutmuş gibiyiz. Bu gerçekten çok yakın zamanda yaşandı, hepimizi ve tüm ülkemizi etkileyen bir deneyimdi ve bir gün içinde bu kadar şiddetli bir depremin yaşandığı dünyadaki belki de eşi benzeri olmayan birkaç örnekten biriydi. Bu durum tüm ülkemizi olduğu gibi üniversitemizi de etkiledi. Depremde üniversitemizin farklı fakültelerinden 6 öğrencimizi kaybettik. Deprem hepimize çok şey öğretti; Acıyla öğretti ama öğretti. sözlerini kullandı.

ÖNEMLİ OLAN HATALARIN TEKRARLANMAMASI

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Eşref Yalçınkaya, depremlerden gerekli derslerin alınmadığının altını çizerek, “Elbette bu konuda çok başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Deprem konusunda ciddi sorunları olan bir ülkeyiz. bu konuda zaman zaman ilerleme kaydediyoruz, bunların sürekli olması önemli, genelde afetlere hazırlanıyoruz ama sonra unutuyoruz, dolayısıyla bunların bir süreç olduğunu, olması gerektiğini anlatan bir program oluşturmalıyız. her zaman tekrarlanması ve her nesile aktarılması gerektiğidir. Bu sadece belirli dönemlerde değil, her dönemde hazırlıklı olmamızı gerektirir. Bazı ülkeler bunu yapabilir, biz de yapabiliriz. Bu ciddi tehdide karşı ilerleme kaydedebiliriz. kendi kaynaklarımızı kullanarak, önemli olan geriye dönmemek, aynı hataları tekrarlamamak, öncelikle toplumun bu baskıyı yaratmasıyla başlayacak, sonra yetkili kişilerin buna hazırlanmasıyla başlayacak. Eminim bu süreci yönlendirmeye çalışacağız; Ancak şu anda yeterli ilerleme kaydettiğimizi söyleyemem” dedi.

DAHA KALİTELİ EĞİTİM, UYGULAMA, DENETİM

Türkiye’nin depremle ilgili gelecek vizyonunu oluşturmak için tehlikenin çok iyi belirlenmesi gerektiğini belirten Yalçınkaya, “Bu konuda insan kalitesi her şeyden önce gelir.” Bu deprem konusunu daha yetenekli, daha güçlü, daha bilgili insanlarla topluma yayılacak şekilde inceleyip araştırmamız gerekiyor. Elbette bu konuda çok güzel işbirliklerimiz var. Yurt dışında da çok güçlü bağlantılarımız var. Ancak dediğim gibi insan kalitesi en değerli unsurlardan biridir. Daha kaliteli bir eğitim, daha kaliteli bir uygulama, daha kaliteli bir denetim önceliğimiz olmalıdır. O halde bunu topluma yayacak adımları oluşturmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu adımların önümüzü açacağını düşünüyorum” dedi.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BİZİM İÇİN TEHLİKEYİ GÖSTERİYOR

Geçmişte yaşanan depremlerden bahseden Yalçınkaya, İstanbul depremi için de çalışmaları hızlandırmamız gerektiğini söyleyerek, “İstanbul depremi bizim için çok değerli.” Dolayısıyla bilimsel çalışmalar bu konuda önemli ilerlemeler kat etmiş ve tehlikeyi büyük ölçüde ortaya çıkarmıştır. Bu tehlikeye uygun adımları atmamız gerekiyor. Ne yapmamız gerekiyor? Riski azaltmamız lazım. Risk nedir? İstanbul’un yapı stoğudur, insanların eğitimidir ya da kritik noktaların güzelleştirilmesidir. Dolayısıyla bu tehlikeye karşı atılması gereken adımların büyük çoğunluğunu toplumsal birlik ve ekonomik güç oluşturmaktadır. Dolayısıyla bunları düşünmemiz gerekiyor. Bunları zaman içinde geliştirmeye devam edebilmek ve onlardan sonuç alabilmek için nasıl bir ekonomik süreç tanımlayacağız? Maalesef bu süreci çok iyi yönetemediğimize dair bazı şüphelerimiz var. Neden kesintiye uğradı? Bu planların aksamaması için tüm hükümetlerin, tüm politikacıların, toplumsal kuruluşların ve toplumsal temasları olan kişilerin yürütmesi gereken belirli süreçler var. Bu konuda adım atmalıyız. “Bunların bir süreç olduğunu bilmeliyiz ve bu süreci adım adım ilerletmeliyiz” dedi.

DEPREM OLDUĞUNDA ÇALIŞMALAR HIZLANIR; BİR ZAMAN SONRA UNUTULUR

Prof. Dr. Yalçınkaya Yaşam alanlarımızı depreme dayanıklı, depreme dayanıklı hale getirmeye çalışmak en büyük önceliğimizdir. Bunun birinci önceliğini doğal olarak toplumun talebi oluşturuyor. Ancak toplumun talebinin ekonomik koşullarla paralel gittiğini de belirtmekte fayda var. Dolayısıyla insanların bu konuda adım atabilmesi için önceliğinin deprem mi, yoksa vereceği zararı mı görmesi olacağını düşünüyorum. Deprem olduğu zaman çalışmalarda bir hızlanma oluyor. Ancak bir süre sonra bunların unutulduğu aşikar görünüyor. Bunların bir süreç olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu süreci en başarılı şekilde yürütebilmemiz için planlarımızı daha doğru geliştirmemiz ve aksatmamamız gerekiyor” dedi.

haber-finike.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu