Ekonomi

Vadeli işlemler düşüşte, TÜFE açıklanacak, ABD “de minimus” vergilerini düşürecek

Investing.com — ABD hisse senedi vadeli işlemleri hafif düşüş gösterirken, yatırımcılar yeni enflasyon verilerinin açıklanmasını bekliyor ve ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasını değerlendiriyor. Nisan ayı tüketici fiyat endeksi verileri, analistlerin ABD’nin yüksek gümrük vergilerinin enflasyon üzerindeki etkisini ölçmeye çalıştığı bir dönemde geliyor. Bu durum, Federal Rezerv’in gelecekteki para politikası yolunu belirlemesinde rol oynayabilir. Bu arada, Beyaz Saray düşük değerli ürünlere uygulanan vergileri azaltma kararı alırken, Çin’in ABD’li uçak üreticisi Boeing’den (NYSE:BA) teslimatlar üzerindeki yasağı kaldırdığı bildiriliyor.

1. Vadeli işlemler hafif düştü

ABD hisse senedi vadeli işlemleri Salı günü düşüş gösterdi. Bir önceki işlem gününde ABD ve Çin arasındaki ağır gümrük vergilerinin geçici olarak durdurulması ve düşürülmesi haberiyle hisseler yükselmişti.

Türkiye saatiyle 10.33’te Dow vadeli işlem sözleşmesi 114 puan veya %0,3 düşerek, S&P 500 vadeli işlemleri 25 puan veya %0,4 gerileyerek ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri 110 puan veya %0,5 azalarak işlem gördü.

Wall Street’teki ana endeksler Pazartesi günü, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki göreceli ticaret ateşkesine yönelik iyimserlikle yükseldi. Washington, Başkan Donald Trump tarafından en az %145’e çıkarılan Pekin’e yönelik yüksek gümrük vergilerini %30’a düşürmeyi kabul etti. Çin ise misilleme seviyesi olan %125’ten %10’a indireceğini açıkladı.

Her iki ülke de vergileri 90 gün süreyle askıya alacaklarını bildirdi.

Bu kararlar, çok yüksek gümrük vergilerinin enflasyonu artıracağı ve daha geniş ekonomik faaliyeti etkileyeceği konusunda endişe duyan birçok yatırımcı arasındaki süregelen gerginliği yatıştırmaya yardımcı oldu. Perakende giyim ve lüks mallar dahil çeşitli sektörlerdeki hisseler, ticaret gerilimlerinin etkisinin başlangıçta korkulduğu kadar zararlı olmayacağı umuduyla yükseldi.

Bununla birlikte, bazı analistler duyurunun ardından bile gümrük vergilerinin Trump’ın başkanlığının başındaki seviyenin üzerinde kalacağına dikkat çekti.

2. TÜFE açıklanacak

Salı günü ekonomik takvimin öne çıkan olayı, aylık ABD enflasyon rakamlarının açıklanması olacak.

Ekonomistler, dünyanın en büyük ekonomisindeki tüketici fiyatlarının Nisan ayına kadar olan 12 aylık dönemde %2,4 arttığını, bu oranın önceki okuma ile aynı olduğunu tahmin ediyor. Aylık bazda, manşet tüketici fiyat endeksinin Mart ayındaki %0,1’lik düşüşe kıyasla %0,3 olması bekleniyor.

Gıda ve yakıt gibi dalgalı kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyonun aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2,8 olacağı tahmin ediliyor.

Bu rakamlar, piyasaların Federal Rezerv faiz oranları için gelecekteki yolu nasıl algıladığını etkileyecektir. Kısmen yıllık bazda enflasyonu yaklaşık %2 civarında istikrara kavuşturmakla görevlendirilen Fed, gelecekteki faiz oranı kararları için bekle-gör yaklaşımı benimseyeceğini belirtti. Başkan Jerome Powell geçen hafta, daha geniş ekonominin Trump’ın gümrük vergisi gündeminden kaynaklanan baskılara rağmen direnç gösterdiği işaretleri verdiği için para politikasının şu anda iyi ayarlandığını öne sürdü.

Ancak, geçen hafta faiz oranlarını %4,25 ile %4,5 aralığında değişmeden bırakan Fed, enflasyon ve işsizlik risklerinin arttığı konusunda uyardı.

3. ABD “de minimis” istisnasını azaltacak

ABD ayrıca Çin’den ithal edilen düşük değerli ürünlere uygulanan gümrük vergilerini düşürerek Pekin ile ticaret anlaşmazlığını daha da yumuşatacak.

Pazartesi günü yayınlanan Beyaz Saray yürütme emri, 14 Mayıs’tan itibaren Çin’den posta hizmetleri aracılığıyla teslim edilen 800 dolara kadar değerli sevkiyatlara uygulanan vergilerin %54’e düşürüleceğini belirtti. Ayrıca 100 dolarlık sabit bir ücret de uygulanacak.

Bu ürünler daha önce “de minimis” istisnası olarak bilinen kural kapsamında, hiçbir gümrük vergisi olmadan ve sınırlı denetimlerle Amerika Birleşik Devletleri’ne girebiliyordu. Son yıllarda ABD’ye giren paketlerin %90’ından fazlası bu kuralı kullanmış olup, bunların yaklaşık %60’ı Çin’den gelmektedir.

Trump yönetimi Şubat ayında bu muafiyeti sona erdirerek, bu mallara %120 gümrük vergisi ve 200 dolarlık sabit bir ücret getirdi. Washington’un Shein ve Temu gibi uygun fiyatlı e-ticaret perakendecileri tarafından istismarla mücadele etmek ve yasadışı fentanil ilacının ABD’ye akışını durdurmak için gerekli olduğunu söylediği değişikliklerin Haziran ayına kadar yürürlüğe girmesi bekleniyordu.

4. Çin, Boeing teslimatları üzerindeki yasağı kaldırdı – Bloomberg

Bloomberg’in Salı günü bildirdiğine göre, Çin yerel havayollarının Boeing uçaklarını teslim almasını engelleyen bir aylık yasağı kaldırdı. Bu durum, Washington ve Pekin arasındaki ticaret gerilimlerinin bir başka olası yumuşaması olarak görülüyor.

Bloomberg’in konuya aşina kişilere dayandırdığı haberine göre, hükümet yetkilileri bu hafta yerel taşıyıcılara ve devlet kurumlarına ABD’li uçak üreticisinden teslimatların yeniden başlayabileceği talimatını vermeye başladı.

Bu hamle, Nisan ayındaki raporların Çin’in tüm havayollarına ABD’li uçak üreticisinden uçak teslimatlarını durdurma emri verdiğini göstermesinin ardından Boeing’e bir miktar rahatlama getiriyor. Boeing’in ayrıca şirketteki firmaların teslimatları almayı reddetmesinin ardından bazı uçaklarını Çin’den geri uçurmak zorunda kaldığı bildirilmişti.

Boeing’in teslimatlar üzerindeki engelden sonra Asya ve Avrupa’da alternatif müşteriler araması bekleniyordu.

Boeing hisseleri, ABD piyasa öncesi işlemlerinde hafif yükseldi.

5. Petrol dengelendi

Petrol fiyatları Salı günü iki haftanın en yüksek seviyesine yakın bir yerde dengelendi. Tüccarlar, Çin-ABD ticaret anlaşması etrafındaki son duyuruları değerlendirdi.

Türkiye saatiyle 10.30’da Brent vadeli işlemleri %0,1 artarak varil başına 65,04 dolara yükseldi ve ABD Batı Teksas ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artarak varil başına 62,08 dolara çıktı.

Her iki sözleşme de Pazartesi günü yaklaşık %1,5 yükselerek, önceki haftanın kazançlarına ekleme yaptı ve 28 Nisan’dan bu yana en yüksek kapanışlarını gerçekleştirdi.

ABD ve Çin Pazartesi günü yüksek gümrük vergilerini en az 90 gün süreyle düşürmeyi kabul etti, ancak ABD’nin Çin ile olan ticaret açığı dahil anlaşmazlığa yol açan temel faktörler devam ettiği için hala çok fazla belirsizlik var.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu