Kazakistan 2035 yılına kadar 6,5 GW yenilenebilir enerji kaynağı elde etmeyi hedefliyor
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkesinde alternatif enerji kaynaklarının geliştirildiğini belirterek, “Planlarımıza göre 2035 yılına kadar Kazakistan’da 6,5 GW yenilenebilir enerji kaynağı mevcut olacak.” dedim.
Tokayev, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen Sürdürülebilirlik Haftası’nın açılış töreninde konuştu.
Kazakistan’da elektriğin yaklaşık yüzde 70’inin kömürden üretildiğini belirten Tokayev, önümüzdeki yıllarda ülke sanayisinde ve ekonomisinde köklü yapısal değişiklikler sağlayacak tedbirlerin hayata geçirileceğini bildirdi.
Kazakistan’ın Orta Asya’da karbon nötrlüğü sağlamak için uzun vadeli bir strateji benimseyen ilk ülke olduğuna dikkati çeken Tokayev, “Ortak amacımız ulusal ve Avrupa emisyon ticaret sistemleri arasındaki açığı kapatmak. Tüm bu önlemler Paris Anlaşması’nı yerine getirecek. 2030 yılına kadar yükümlülükler getirecek.” dedim.
Alternatif enerji kaynakları dalının ülkesinde aktif olarak geliştiğine işaret eden Tokayev, “Rüzgar ve güneşin bolluğu ve geniş toprakları, Kazakistan’ı küresel iklim koruma çabalarına katkıda bulunabilecek bu sektörde lider yapabilir.” Bu kapsamda yatırımcılar için en cazip koşulları yaratarak düzenleyici çerçeveyi iyileştiriyoruz.Planlarımıza göre 2035 yılına kadar Kazakistan’da 6,5 GW yenilenebilir enerji kaynağı mevcut olacak.” sözünü kullandı.
Tokayev, bu konuda önem verdikleri segmentin “yeşil” hidrojen olduğunu belirterek, “Uluslararası uzmanlar, ülkemizin hidrojen ihracatında ilk 10’a girebileceğine inanıyor” dedi. dedi.
“Nükleer enerjiyi daha fazla teşvik etmek için iyi bir konumdayız”
Ham uranyum üretiminde de dünyada birinci sırada yer aldıklarını kaydeden Tokayev, “Nükleer yakıt bileşenlerini yurt içinde üretiyoruz ve nükleer enerjinin güvenli kullanımını daha da yaygınlaştıracak durumdayız.” dedim.
2025’e kadar 2 milyar ağaç dikmek için büyük çaplı bir proje başlattıklarını hatırlatan Tokayev, “Ağaçlandırmanın iklim değişikliğini azaltma stratejisinin önemli bir parçası olduğuna inanıyoruz. Geçen yıl 282 milyon ağaç diktik, bu yıl da hedefliyoruz.” 410 milyon fidanı toprağa kazandırmak.” terimini kullandı.
Kazakistan’ın tahıl üretiminde dünyada 7. sırada yer aldığını kaydeden Tokayev, “Tarımsal potansiyelimizi küresel gıda güvenliğini korumak için kullanmayı hedefliyoruz. Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile iş birliği içindeyiz. Bu bağlamda gelişmekte olan ülkeleri, gıda güvenliğini sağlamak için İslami Gıda Güvenliği Örgütü ile aktif işbirliği yapmaya davet ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.
Tokayev, Abu Dabi ziyareti kapsamında bu ülkenin iş dünyasının temsilcileriyle görüşmeye geldi.
Bu kapsamda Abu Dabi Limanlar Kümelenmesi Genel Müdürü Mohammed Al Shamisi ile bir araya gelen Tokayev, şirketin Kazakistan Ulusal Petrol ve Gaz Kurumu (KazMunayGas) ile stratejik ortaklık anlaşmasını ve deniz ve liman altyapısının geliştirilmesine yönelik planlarını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Hazar Denizi’nde.
haberakyurt.xyz